Samarbeid med Drottningholms barockensemble

Posted in Nytt om Bergen Barokk | Comments Off on Samarbeid med Drottningholms barockensemble

On a Spinnet to Play

Konsert 2.9 kl 14.00 John Lunds plass 3, 2. etasje.

Da Griegakademiet ved årsskiftet 17-18 fikk tilbud om å ta over en større samling CD-plater med ensembler og musikere i HIP-kontekst, ble det naturlig å se på tidligmusikketasjen på John Lunds plass 3 som sted for å huse samlingen. Det var professorektepatet John og Hilary Birks som tilbød samlingen, som viser seg å være ca 1000 plater de hadde dubletter av. Gjennom kontakten for å planlegge og organisere samlingen kom det fram at de to hadde et engelskbygd spinett stående, som ikke var blitt vedlikeholdt på en stund. Cembalisten i Bergen Barokk, Hans Knut Sveen, tilbød å se over instrumentet og sette det i spillbar stand. Det er masterstudent på Griegakademiet, Thor-Halvor Straume, som arbeider med å plassere og katalogisere CD-samlingen.

Søndag 2. sept inviterer de involverte til en konsert og markering av at spinettet er klart og CD-samlingen på plass.

 

Posted in Arrangement, Nytt om Bergen Barokk | Comments Off on On a Spinnet to Play

Konsert “Suite Life”

Bergen Barokk fremfører Suite life (CD utgitt på LAWO) i konsertversjon 26.8. kl. 18.00 på Chagall. I den anledning markerer vi også at Frode Thorsen, som var med på opprettelsen av Bergen Barokk i 1994, fyller 60 år. I billettprisen inngår et glass velkomstdrikk (fra 17.00) og tapas etter konserten. Continue reading

Posted in Arrangement | Comments Off on Konsert “Suite Life”

Imitasjon, etterlikning og musikk

I Foreningen Antikk Musikks konsertsamarbeid med Bymuseet i Bergen presenterer vi på Damsgård hovedgård, lørdag 9. juni kl. 15.00, musikk som har ulike former for imitasjon som tema. Enten det dreier seg om direkte etterlikning av lyder rundt oss eller det er i form av å representere andre format som f.eks. opera i lite instrumentalensemble så blir gjerne utøver og lytter styrt av forsøket på å gjenkjenne “originalen”. 

Visste du, forresten, at musikere til langt inn på 1700-tallet debatterte i hvilken grad det kunne aksepteres at musikk imiterte dyrelyder, og at dersom man skulle gjøre slikt så måtte man holde seg til å imitere fugler? Derfor ble det gjerne heftige disputter når Vivaldi imiterte en hund i en av fiolinkonsertene “Årstidene” eller når Händel brakte levende dyr inn på scenen i noen av sine operaer. Bakgrunnen for dette lå i antikke prinsipp om etterlikning (Platon og mimesis).

Les mer om programmet på Bymuseets hjemmesider.
Vi lover ikke elefanter på Damsgård, men vi tar sjansen på noen dyrelyder…

Posted in Arrangement | Comments Off on Imitasjon, etterlikning og musikk

Musikksalong 29 april – konsert

På Musikksalong, Chagall, 29.4.2018 kl 20.00 spiller Stefan Lindvall, Siri Hilmen og Hans Knut Sveen musikk av Westhoff, JS Bach, Stradella og Walther. I tillegg presenterer de et knippe toner fra de store øyene i vest, inspirert av musikeren og komponisten Seán ò’Riada. Spesielt invitert gjest er sopran Mari Galambos Grue, med Geir Johnsons «Talking/Singing» (1992). Se henne framføre stykket tidligere i år på Fakultet for kunst, musikk og design.

Program 

J Walther: Sonata

JS Bach: Sonate for fiolin og cembalo 

G Johnson: Talking/Singing

“Gælisk avsnitt”

Westhoff/Stradella: «sonatefusjon»

Posted in Arrangement | Comments Off on Musikksalong 29 april – konsert

“…dette med fiolin…”

På Bymuseet i Bergen, Latinskolen, søndag 18. februar kl. 14.00:

Stefan Lindvall og Hans Knut Sveen møtes over ulike typer musikk for fiolin og cembalo og drøfter «fiolinfetisjismen» blant tyske komponister samtidige med Johann Sebastian Bach. Fiolininstrumentet spiller musikalske roller fra virtuosens raske passasjer eller kryptisk akkordspill til underdanig og akkompagnerende ledsager til cembaloen. Hvorfor har så mange laget så mye av den eksperimentelle musikken sin for nettopp fiolin?
I dette programmet garanterer utøverne at du får høre minst 10 minutter musikk du ikke har hørt før, selv om den ble festet på noteark for 300 år siden.

På programmet:
Johann Seb. Bach: Sonata for fiolin og cembalo obligat (BWV1015)
Johann Jac. Walther: Sonata 9 fra Hortulus Chelicus
Johann G. Pisendel: fra Sonata i c-moll – Adagio og Presto
Heinrich I.F. von Biber: Sonata representativa

Posted in Nytt om Bergen Barokk | Comments Off on “…dette med fiolin…”

Ung Barokk, Nykirken i Bergen

Sarabande Dieupart from Hans Knut Sveen on Vimeo.

Bergen Barokk samarbeider årlig med unge utøvere i ulike ensembler i Bergensområdet. 14 desember 2017 spilte vi Arcangelo Corellis Concerto grosso nr. 4 sammen med kammerorkesteret i fordypningsklassen på Bergen kulturskole. I konserten som gikk i Nykirken fikk vi også muligheten til å presentere et utvalg fra Charles Dieuparts Suite nr. 6, – Ouverture, Courante og Sarabande. Danseren Steven Player ga publikum et sterkt inntrykk av barokk dans.

Gå til videosiden for å se hele settet.

Posted in Arrangement, Sweet | Comments Off on Ung Barokk, Nykirken i Bergen

Den Nationale Scene – Holbergmatine

Bergen Barokk blir med i årets Holbergmatine på Den Nationale Scene, med Laila Kolve på blokkfløyter og Hans Knut Sveen på pumpeorgel. De spiller musikk fra norske notebøker og bidrar ellers i samspill i andre matinéinnslag.

Posted in Arrangement, Nytt om Bergen Barokk | Comments Off on Den Nationale Scene – Holbergmatine

Konsert i Latinskolen 26 november

I samarbeid med Antikk Musikk og Bymuseet i Bergen, 26. november kl 14.00, i Latinskolen:

Konsert med
Stefan Lindvall – fiolin
Siri Hilmen – cello
Hans Knut Sveen – cembalo Continue reading

Posted in Arrangement, Nytt om Bergen Barokk | Comments Off on Konsert i Latinskolen 26 november

Millennium of Music

Screen shot from Millennium of Music's web pagePå det amerikanske nettstedet Millenium of Music er fiolinisten Bjarte Eike fyldig presentert i et intervju og gjennom beskrivelser av et utvalg CD-innspillinger. I tillegg til Barokksolistenes CD-suksesser “The Image of Melancholy” og “Alehouse Sessions” er Volum 2 i serien Harmonischer Gottesdienst, med Franz Vitzthum og Bjarte Eike presentert. Nettstedet krever abonnement for lytting, men nettopp det vil kanskje falle i interesse hos en tidligmusikk-interessert? 

 

Posted in Nytt om Bergen Barokk, Sweet | Comments Off on Millennium of Music