Categories
Nytt om Bergen Barokk

Bach og Telemann

Under tittelen Faderen, Sønnen og Gudfaren presenterer vi et program med musikk av Johann Seb. og Carl Philipp Emanuel Bach og Georg Philipp Telemann. Anekdotene gir gjerne et inntrykk av en viss konkurranse mellom J.S. Bach og Telemann, men at Telemann var gudfar for Bach første barn Carl Philipp viser at de to familiene hadde tettere forbindelser.

Musikalsk og stilistisk spriker det kanskje en smule mer. Gamle Johann Sebastian ble gjerne sett på som mer gammelmodig med sin kompliserte harmonikk og polyfoni i en tid da komponistene søkte mot enklere, naturligere uttrykk. Telemann, som i sin egen biografiske tekst hos Matthesons Grundlage einer Ehrenpforte hadde sine idealer i Steffani, Rosenmüller, Corelli og
Caldara – altså “den nye musikken” – var dessuten en dyktig markedsfører, konsertarrangør og forlegger av musikk.

Carl Philipp Emanuel Bach fikk en god start på sin musikalske levevei, med solid opplæring hos sin far og det vi i dag ville beskrive som en karrieremessig drahjelp og kanskje et mer globalt musikkperspektiv av gudfaren.

I programmet spiller Bergen Barokk trioer av de tre. Medvirkende er Frode Thorsen, Stefan Lindvall, Siri Hilmen og Hans Knut Sveen.

Konserten er planlagt på Christinegaard Hovedgaard søndag 28. feb, med forbehold om restriksjoner pga Covid-19.