Categories
Arrangement Nytt om Bergen Barokk

Bergen Middelaldermusikkdager

Trond Lossius og Bergen Barokk samarbeider i et prosjekt som vil ende i en produksjon med elektronikk og akustiske instrumenter. I forbindelse med både prosjektarbeidet og en installasjon ved 750-års jubileet for Håkonshallen i Bergen gjorde Lossius lydopptak av Bergen Barokk tidligere i vår. Installasjonen står i disse dager i Håkonshallen og ved byvandringene 3. og 4. september under Bergen Middelaldermusikkdager vil Frode Thorsen og Hans Knut Sveen gjøre et sam- og motspill med lydinstallasjonen.

Om selve lydinstallasjonen skriver Trond Lossius:

“Lines converging at a distance”

Håkonshallen er et arkitektonisk særpreget bygg med en lang historie. Lydinstallasjonen “Lines converging at a distance” er et bestillingsverk til jubileet, og er en stemningsmessig kontemplativ fargelegging av hallen. Den inviterer publikum til å bruke mer tid i salen og gjerne sette seg ned for å ta inn over seg kvalitetene i rommet og lyden.

Lydmaterialet er basert på opptak med Bergen Barokk, blant annet av sangen “Ex te lux oritur o dulcis Scocia” som ble komponert til feiringen av bryllupet mellom kong Eirik Magnusson og prinsesse Margareta av Skottland i Håkonshallen i 1281. Dette er det eldste manuskript med verdslig musikk som er bevart fra Norge. Lydopptakene er videre bearbeidet og abstrahert, og avspilles over et multi-kanal høyttaler-oppsett slik at lydens romlige og skulpturelle kvaliteter er i dialog med arkitekturen.

Trond Lossius er en lyd- og installasjonskunstner basert i Bergen. Arbeidet med installasjonen er støttet av Bergen kommune og BEK – Bergen senter for elektronisk kunst.